Höyhenenkeveitä komposiitteja - Exel Compositesin tarina

KEHITTÄMIENSÄ SUKSISAUVOJEN MYÖTÄ maailman tietoisuuteen noussut Exel Composites on erikoistunut teollisten komposiittiratkaisujen suunnitteluun ja valmistukseen. Komposiitti eli kuituvahvisteinen muovi on sekä kevyttä että kestävää, joten se tarjoaa laajan valikoiman ominaisuuksia ja etuja verrattuna perinteisiin materiaaleihin.

Vuonna 1960 kolme kemistiä perusti sähkönallien sytyttimiä valmistavan yrityksen. Yrjö Aho, Aarre Hollning ja Veli-Jussi Hölsö käynnistivät Helsingissä tuotannon, joka monien kehitysvaiheiden kautta jatkuu tänäkin päivänä. Yrityksen nimi tulee sanoista Explosive Electronics, ja Yrjö Aholle rakas ampumaharrastus antoikin alkusysäyksen Silenta-kuulosuojaimien kehittämiseen. Suojaimien menestys mahdollisti uusien tuotteiden kehittämisen, ja pian Exel eteni vauhdilla kohti komposiittituotantoa

 

Yrjö Aho, yksi Exel Composites Oyj:n perustajista

Maastohiihtosauvojen valmistus aloitettiin vuonna 1973, ja todellinen läpimurto tapahtui Innsbruckin olympialaisissa 1976. Kevyet ja muotoilultaan ennennäkemättömät sauvat siivittivät hiihtäjien vauhtia niin, että 70 % mitaleista hiihdettiin Exelin hiilikuitusauvoilla. Sauvojen myynti nousi jopa 1,5 miljoonaan pariin vuodessa kattaen puolet maailman markkinasta. Sauvoja seurasi muiden urheiluvälineiden voittokulku. Exel oli ylivoimainen markkinajohtaja purjelautamastojen valmistajana 1980-luvulla. Myös salibandy-, jääkiekko- ja pesäpallomailat löysivät paikkansa pelaajien käsissä. Exel kehitti myös monille tutuksi tulleen sauvakävelyn siihen soveltuvine välineineen vuonna 1997. 2000-luvun lopulla urheiluvälinevalmistuksesta luovuttiin ja Exel keskittyi täysipainoisesti teollisiin komposiittituotteisiin.

Exelin itse kehittämä komposiittiteknologia mahdollistaa kestävien ja kevyiden profiilien ja putkien sekä erilaisten laminaattien valmistuksen. Esimerkiksi liikenteessä Exelin tuotteilla on merkittävä rooli, sillä komposiittien keveys kuljetusvälineiden rakenteissa pitää polttoainekustannukset ja päästöt maltillisina. Energiatehokkuus onkin yksi pääteemoista Exelin tuotevalikoimassa, joka laajenee ja kehittyy jatkuvasti yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Verrattuna perinteisempiin materiaaleihin komposiitit tarjoavat mittavan määrän etuja aina äärimmäisestä lujuudesta korroosion- ja palonkestävyyteen.

Komposiitti on aina enemmän kuin osiensa summa, ja yhdistämällä oikeita hartseja ja kuituja saavutetaan juuri haluttu lopputulos. Aivan uusien innovaatioiden lisäksi komposiittien avulla pystytään parantamaan jo olemassa olevien tuotteiden ominaisuuksia.

Exel on alusta lähtien tähynnyt voimakkaasti ulkomaille, ja vuonna 1976 Exel saikin Tasavallan presidentin vientipalkinnon. Jatkuva uusiutuminen ja monikäyttöinen materiaali ovat edesauttaneet uusien markkinoiden löytämistä. Asiakaslähtöinen toimintatapa ja tuotteiden tarkka räätälöinti asiakastarpeen ja käyttökohteen mukaan ovatkin laajentaneet Exelin asiakaskuntaa. Asiakkaiden asettamiin tiukkoihin vaatimuksiin vastaaminen on edesauttanut Exelin kulkua komposiittiteknologian edelläkävijänä. 2000-luvulla Exel on kasvanut voimakkaasti myös kansainvälisten yritysostojen kautta.

Rohkeasti kohti uusia haasteita edennyt Exel Composites on globaali edelläkävijä komposiittiratkaisujen kehittäjänä. Yrjö Ahon ja hänen tiiminsä kokeiluista syntyneet suomalaiset innovaatiot muokkaavat maailmaa mahdollisuuksien ollessa lähes rajattomat.
 

Exel Composites Oyj, Vantaa head office, Mäkituvantie 5, FI-01510 Vantaa, Finland