Toimitusjohtaja
Riku Kytömäki

Exel Composites Oyj:n liiketoimintakatsaus tammi–syyskuu 2017

“Oikaistu liikevoitto lähes kolminkertaistui Q3 2017”

Ensimmäisen puolivuoden vahva kehitys jatkui vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä ja näkyi merkittävänä parannuksena sekä liikevaihdossa että oikaistussa liikevoitossa. Koko vuoden näkyvyyden parantuessa tiedotimme syyskuussa päivitetyistä näkymistä vuodelle 2017. Kasvusegmentteihin keskittyminen sekä vahvistunut asemamme kasvumarkkinoilla kuten Kiinassa ovat mahdollistaneet liikevaihdon kaksinumeroiset kasvuprosentit katsauskaudella. Tietyistä epävarmuuksista huolimatta yleinen markkinaympäristön elpyminen on edesauttanut volyymikasvua.

 

Kaikki Exelin markkina-alueet suoriutuivat hyvin katsauskaudella. Exelin suurin markkina-alue Eurooppa jatkoi vakaata kasvuaan. Volyymeja vauhdittivat teolliset investoinnit, jotka ovat yleisesti ottaen virkistyneet tällä alueella. Liikevaihdon kasvun taustalla tärkeimpänä tekijänä oli kuitenkin Aasia-Tyynenmeren (APAC) alue. Hiljattain hankittu yritys Nanjing Jianhui suoriutui odotuksiemme mukaisesti ja sillä oli merkittävä vaikutus kolmannen neljänneksen liikevaihtoon. Toukokuusta 2017 konsernin kirjanpitoon konsolidoidun yksikön integraatio jatkuu suunnitelman mukaisesti.

 

Asiakassegmenttien näkökulmasta liikevaihdon kasvun veturina katsauskaudella oli edelleen Teolliset sovellukset. Strategiamme mukaisesti olemme keskittyneet erityisesti keskisegmenttiin, jonka seurauksena asiakaskuntamme on laajentunut. Uudet asiakkuudet ovat kasvattaneet seurantajakson volyymia. Projektivetoisen Rakentaminen & infrastruktuuri –asiakassegmentin kysyntä on parantunut maltillisesti koko katsauskauden aikana, mutta tahti on kiihtynyt erityisesti kolmannella vuosineljänneksellä.

 

Oikaistu liikevoittomme jatkoi vahvaa kehitystään lähes kolminkertaistuen sekä kolmannella neljänneksellä että katsauskaudella viime vuoteen verrattuna. Liikevaihdon kasvu, tuotannon tehokkuus ja tiukkana jatkunut kustannusten kontrollointi ovat pääasialliset syyt tuntuvan parannuksen taustalla. APAC-alueen vaikutus oikaistun liikevoiton kasvuun on mainitsemisen arvoinen. Keväällä hankittu Nanjing Jianhui yhdessä toisen kiinalaisen, Nanjingissa sijaitsevan yksikkömme parantuneen suorituksen kanssa vastasivat suuresta osasta alueen positiivisesta vaikutuksesta. Tähän voimme lisätä Australian yksikön pienentyneen negatiivisen vaikutuksen. Toiminnan supistaminen Australiassa etenee suunnitelman mukaisesti ja tuotannon arvioidaan loppuvan vuoden 2017 loppuun mennessä.

 

Yhteenvetona voidaan todeta, että vuoden ensimmäiset yhdeksän kuukautta ovat olleet oikein hyviä. Olemme merkittävästi parantaneet liikevoittoamme kasvaneen liikevaihdon, APAC liiketoiminnan uudelleenorganisoinnin, tuotannon tehostamisen ja tiukkana jatkuneen kustannusten kontrolloinnin ansiosta.

Exel Composites Oyj, Vantaa head office, Mäkituvantie 5, FI-01510 Vantaa, Finland